Hyrje | Aktualitet | Sokol Demaku: "Khayyam Books" nga GÖterborg prezanton librin shqip ne panairin e librit ne GÖterborg

Sokol Demaku: "Khayyam Books" nga GÖterborg prezanton librin shqip ne panairin e librit ne GÖterborg

Sokol Demaku: "Khayyam Books" nga GÖterborg prezanton librin shqip ne panairin e librit ne GÖterborg

Në qytetin  Göteborg të Suedisë nga data 24 deri më 27 shtator të ketij viti po mbahet Panairi i librit në të cilinë po marin pjesë numër rekord botuesish dhe ekspozues libri.Ne vizituam këtë Panair dhe ishim të entuziazmuar lidhur me ate se cka ne pamë këtu, por ishte shumë interesant se ne nuk takuam ansjë botues apo kompani shqiptare që të ketë ekspozuar apo prezentuar librin shqip në këtë Panair libiri këtë vit.Ishte interesante se ne këtu takuam një qytetar suedez me prejardhje nga Irani i cili prezenton librin shqip në këte Panair.

 

 

Në shtan­din e firmës “Khayyam Books”, njeriu mund të gjejë libra shkollore dhe literaturë tjetër si beletristik, romane, literaturë shkollore.Sipas fjalëve të Rahim Azer ne më­suam se ky përson i cili ka ardhur në Suedi nga Irani para më se 25 vitesh e që fletë nje suedishte të ng­erthyer, merret krysisht me tregtimin e librit ku edhe ka ndermarrjen tregtare ”Khayyam Books”me seli ne Göteborg dhe shumë dyqane libri ne disa qytete të Suedisë.

 

 

Ne u interesuam të dim se si i lindi ideja Rahim Azerit që ne librarit e tij të gjendet edhe libri shqip e ai na tha: ”Po kjo për here të pa ndodhi para 20 vitesh kur unë bëra vizitën e parë në Shqipëri në kohën kur atje ishte diktaura komuniste. Unë isha atje se bashku me nje mikun tim dhe me atë rast ne morëm një mori librash nga botuesit shqiptar në Tiranë dhe qe nga kjo kohe unë kam mbajtur lidhje dirtekte me botuesit shqiptar nga Tirana dhe se lexuesi dhe blerësi shqiptar në cdo kohe mund të gjejë libra shqip ne duqa­net e mija këtu në Suedi.

 

 

Pas kësaj jam interesuar që të vejë kontakt edhe me Kosovën dhe kështu në vitet 90 kam berë nje vizitë atje por jam ndarë i zhgenjyar nga regjimi i atëhereshëm i qever­ise serbe e cila tërë literaturën që kam marrë nga botuesit kosovarë ma e ka konfiskuar dhe kështu unë kam qenë i detyruar që ta nder­prej këtë bashkëpunim me botuesit kosovar.Por tani pasi në Kosovë fitoj e dreta dhe se shqiptaret e atjeshëm fituan shtetine  tyre Republkën e Kosovës,  me duhet të them se kam një bashkëpunim të mirë me dy nga botuesit më të mëdhenjë të librit në Kosovë me shtepinë botuese ”Duk­agjni” si dhe me ”Librin shkollor” nga Prishtina.Unë jam shumë i kënaqur me bash­këpunimin që kam me keta botues nga Kosova por edhe me botuesit nga Shqipëria që kam një bash­këpunim me të hershëm”.

 

 

 Edhe blersit e librit shqip sa une kam mund me kuptue janë të kenaqur me sherbimet që u benë “Khayyem Books” thotë Iraniani që prezenton dhe shet librin shqip në Skandinavi. Cmimet janë shumë të volitshme dhe të pranueshme për të gjitha shtresat e këtushme. Në shtandin e tij mund të gjeje libra shkollore që nga klasa e parë e shkollës fillore deri në ate të nëntën, njashtu edhe literatur për gjimnazistët. Ishte shumë inte­resant edhe literaturë shkollore si dhe veprat e të gjithë poeteve dhe shkrimatreve të njohur shqiptar nga Shqipëria dhe Kosova.Ishte shumë e preferuar nga pronari i shtandit libri i Isam­il Kadares.

 

 

Këtu  pastaj njeriu mund të pajiset me libër Kuzhine pra të ku­zhinës shq­iptare.Për ne ishte mjaft inte­resant edhe ajo se pse as­një shoqatë shqiptare këtu ne Suedi nuk e kishte pa të arsyeshme që të prezentoj kulturën shqiptare apo edhe diq më tepër këtu në Suedi.Këtë Panair libri gjatë ketyre ditëve e kan vizituarnumër rekord adhuruesish të librit thon organizatorët. Ne tentuam të kontaktojme edhe ndonjë vizitor shqiptar, por ishte e kotë sepse nuk e arritem të takojmë apo kontaktojme të tillë këtu gjatë kohës së qendrimti tonë në këtë Panair libri për dy ditë më radhë.

 

 

Për ne ishte disi e pa kjartë se si botuesit shqiptar nuk e kanë pa të arësyseshme të prezentojnë librin shqip në këtë panair, e dikush nga larg të jetë prezentues i lertrave shqipe këtu kur dihet se edhe numri i shqiptarëve por edhe Shoqatave shqiptare ne Skandinavi nuk eshte i vogël, por edhe më e veshtirë ishte për ne të kuptohet se si nuk gjeten veten në këtë Panair Shoqatat shqiptare që punojnë dhe veprojnë ne qytete të ndryshme të Suedisë  apo në shtete Skandinave dhe të prezentojnë se paku kulturën shqiptare në këtë vend Skandi­navian. Por shpresojmë se në të ardhmen edhe libri shqip apo më mirë të themi botuesit shqiptar do jenë prezent në këtë panair për të prezentuar letrat në shqip.

 

Nga: Sokol Demaku

 

Komente (1 publikuar)

avatar
rexhep 2010-03-31 09:54 +0100
une jetoj ne veshallë
0
total: 1 | Treguar: 1 - 1

Publikoni komentin tuaj

Ju lutem fusni kodin qe shikoni ne imazh:

Captcha
  • Email shokeve Email shokeve
  • Print version Print version
  • Vetem tekst Vetem tekst

:

Ska tags per kete artikull

Vlereso kete artikull

0
Powered by www.merbraha.com v4.7