Hyrje | Art Kulture | Asllan Dibrani:Në Heidelberg të Gjermanisë u gërshetua zëri për dëshmorët e kombit dhe i krijuesve shqiptar

Asllan Dibrani:Në Heidelberg të Gjermanisë u gërshetua zëri për dëshmorët e kombit dhe i krijuesve shqiptar

Asllan Dibrani:Në Heidelberg të Gjermanisë  u gërshetua  zëri për dëshmorët  e kombit dhe i krijuesve shqiptar

Flaka e Janarit” organizoi këtë manifestim për nder të rënies së atdhetarëve të kombit, Jusuf Gërvalla,Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla, përkatsishtë për nder të 29 vjetorit të rënjës heroike të tyre,pretendohet per ngritjen e nje pllakë perkujtimore në Shtutgard për këta martirë të kombit. Këtë manifestim e nderuan edhe prezenca  Berat Luzhës, ish-i burgosur politik gazetar,poet, publicist dhe deputet i Parlamentit të Republikës së Kosovës,si dhe stafi i Konsullatës së Republikës së Kosovës në Shtudgart të Gjermanisë, me Konsullin Faket  Kajtazin,  dhe zëvendës konsullin zotin Ymer Lladrovcin.Kjo shoqatë  në kuadër të këtij manifestimi promovoi edhe pesë libra të autorëve shqiptar qe veprojnë dhe jetojnë në mergim:

 

1.Zeqir Gërvalla - Me Kosovën.

2.Ali Berisha - Gallapi i Prishtinës.

3. Mustafë Krasniqi- Faqe të panjohura të NDSH-së.

4.Hasan Qyqalla - Arkeologji e shpirtit.

5. Kadri Gërvalla – Roli i medias në bisedimet e Vjenës.

 

 

Në Heidelberg të Gjermanisë, më 25.01.2011, SHoqata “Iliria” në kuadër të manifestimit tradicional “Flaka e Janarit” organizoi këtë manifestim për nder të rënies së atdhetarëve të kombit, Jusuf Gërvalla,Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla, përkatsishtë për nder të 29 vjetorit të rënjës heroike të tyre. Fillimisht  ora ishte e 13.00 ku ne një qendër kulturore u grumbulluan një numër i madh intelektualesh dhe njerëz artdashës te kulturës shqiptare. Fillimisht zoti Sheremet Pantina  i përshendeti të pranishmit  dhe  hymni kombtar  e përcolli  tubimin duke i kushtuar edhe  një minut heshtje  dëshmorëve të Kombit.Qyteti i Heidelbergut si zakoniosht është bërë një çerdhe e ndritur e kulturës shqiptare duke   e motivuar aktivitetin e vet në  veprimet  përkushtuese  të  çështjes kombëtare përmes  ,manifestimeve  të ndryshme, po duke  kaluar në nje punë intenzve   dhe të përhereshme . Ka shëndrruar punën e vetë në veprime  tradicionale. Në vazhdim  morri fjalen zoti Agim Dauti   ku i përshendeti të pranishmit, falemnderoj stafin diplomatik dhe  të pranishmit  në takim dhe e udheheqi tubimin duke  elaboruar aktivitetin e shoqatës "Iliria " të Heidelbergut ,për "Flakën e Janarit"  dhe ku me theks të veçant e nderoj zotin Berat Luzhen, deputetin nga Parlamenti i Kosovës dhe ish të burgosurin e ngjarjeve te vitit 1981. Mbi historikun e kësaj shoqate pasqyroj  aktivitetin dhe  rëndesine e disa anëtarëve të kësaj shoqate qe muarren titujt e doktorraturës në Universitetin e Heidelbergut.

 

Pamje e nje grupi te te pranishmeve  moti i fotos ne kohen e pushimit prania Konsullit Faket Kajtatzi,Ymer Lladrovcit,Berat Luzhes Begzat Gashi ,Asllan Dibrani,Afërdia Dauti,Mustafë Krasniqi,Afërdita Shkreli, Shaqir Hysni,Fahredin Tafallari,Sheramet Pantina Ilberije Raad Ahmet Thaqi etj,

Këtë manifestim e nderuan edhe prania e shumë e bashkatdhetarëve,ku në mesin e tyre ishte edhe prania e  parlamentarit  aktual e Berat Luzhës, ish-i burgosur i ndërgjegjes,poet, publicist dhe deputet i parlamentit të Republikës së Kosovës,që kishte ardhur enkas për këtë manifestim, po ashtu edhe stafi i Konsullatës së Republikës së Kosovës në Shtudgart të Gjermanisë, me Konsullin Faket  Kajtazin,  dhe zëvendës konsullin zotin Ymer Lladrovcin dhe njëri ndër veprimtarët dhe shok i Jusufit,,Bardhoshit dhe Kadriut zoti  Tafallari Tafallari shkrimtar dhe veprimtar.

 

Për nderë të 29 vjetorit të rënies heroike të Kadriut dhe vëllezërve Gërvalla, Shoqata “Iliria” organizoi edhe një orë letrare me praninë e pesë autorëve të cilët po këtë ditë bënë promovimin e krijimtarisë së tyre letrare.

Kjo shoqat  në kuadër të këtij manifestimi promovoi edhe pesë libra të autorëve:

1.Zeqir Gërvalla - Me Kosovën.

2.Ali Berisha - Gallapi i Prishtinës.

3. Mustafë Krasniqi- Faqe të panjohura të NDSH-së.

4.Hasan Qyqalla - Arkeologji e shpirtit.

5. Kadri Gërvalla – Roli i medias në bisedimet e Vjenës.

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

Pamje  e autoreve te promovimeve te autoreve Zeqir Gërvalla, Ali Berisha ,Mustafë Krasniqi ,Hasan Qyqalla dhe  Kadri Gërval

 

Pastaj  radha e diskutimit ju dha zotit Berat Luzhes  i cili nder te tjera tha: Të dashur pjesëmarrës ,njerëz te kulturës  dhe qytetar  te respektuar  ju përshëndes për pjesëmarrjen tuaj qe  e nderoni  me aktivitetin te shoqatës tuaj ,si dhe organizatoret e Flakës se Janarit , ju përfaqësues të  Republikës së Kosovës  nga Konsullata jonë në Shtutgard dhe qytetar te tjerë ju përshëndes  në emrin e Republikës së Kosovës duke ju uruar suksese  të mëtutjeshme ,shoqërore ,politike ,ekonomoke ,kulturore  dhe punë të palodhshme  në kontributet që po i jepeni Kosovës  dhe ma gjerë atdheut tonë  po edhe në këtë rast duke i nderuar  njerëzit ma te çmuar të popullit tonë. Ma tutje zoti Luzha  foli  për figurat e  vëllezërve  Gervalla dhe Kadri Zeka  po edhe për  bashkëluftëtaret e lart përmendurve  qe u likuiduan  tinëzisht nga dora e zeze e  udbës

 

Berat Luzha deputet i

Parlamentit të Kosovë  

 

jugosllave .  Berat Luzha  tha tani më u bë një  manifestim tradicional ku do të nderohen  përgjithmonë  ndritëshmeria e  këtyre figurave të  Jusufit,Bardhosh Gervallalles,Kadri Zekes,Rexhep Malen ,Nuhiun Enverin  etj. Në vazhdim  zoti Luzha i përshëndeti edhe promovimin e librave të autorëve të lartpërmendur dhe rolin e kulturë artit dhe krijimtarinë e zhanreve të ndryshme në diasporë  shqiptare qe është e lidhur ngushtë me  shtetet amë qe fatkeqësisht mbetem  të shpërndarë nga padrejtësitë historike ndaj popullit tonë!Ma në fund zoti Berat Luzha i dhuroj një shall  si simbol të "Flakës së Janarit" kryetarit të shoqatës "Iliria" të Heidelbergut   zotit Sheremet Pantines, që  e kishte sjellë nga Kosova në manifestimin  e ngjashmen në Kosovë. Zoti Luzha përfundoj diskutimin duke ju bërë thirrje shqiptarëve që këto takime të jenë një simbol i bashkimit ,,solidarizimit,afrimit,organizimit,dhe kurorëzimit  te gjitha forcave politike,shoqërore ,kulturore dhe ekonomike për ndërtimin e shtetit tone  dhe forcimin e tij drejt integrimit në bashkësinë e familjeve te shteteve  të zhvilluara  dhe te përparuara.                                     

Pastaj në skenë doli zoti Faket Kajtazi  përfaqësues i Konsullatës se Kosovës në Shtutgard  me ç'rast i përshëndeti te pranishmit për këtë ditë madhështore duke i nderuar dhe përshëndetur në emër te Ambasadës  se Kosovës në Berlin  dhe në emrin e Konsullatës tonë në Shtutgard . Pastaj përmendi një informatë qe janë duke punuar me organet gjermane me qellim të ngritjes se një pllake përkujtimore për vëllezërit Gërvalla dhe Kadri Zekën në Shturtgard,   duke e iniciuar vazhdimin e marrëveshjes përmes mjeteve diplomatike mes dy qeverive  gjermano-kosovare dhe pëlqimin e familjareve të këtyre dëshmorëve .Kjo iniciative e zyrtareve tanë për ngritjen e një pllake përkujtimore do te jetë një veprim i shenjtë    dhe  përforcim   ndaj figurave dhe vlerave  përkujtimore, do të jetë një  veprim i shenjtë dhe  përforcim   ndaj figurave dhe vlerave 

përkujtimore  kombëtare edhe pran të tjerëve popuj siç është në këtë rast  populli mik gjerman.

Po fjalën  përshëndetëse pati edhe zoti Ymer Lladrovci  nga Konsullata e Shtutgardit   me ç'rast  u zotua se bashkërisht   do  ti nderojmë edhe të këto figurat  qe   u vranë nga dora mizore e Serbisë   që do të jenë të pa vdekshëm të populli i ynë duke                                 përkujtuare ne ketë formë madhështore tha nder tjera                                       zoto Lladrovi.

 

Faket  Kajtazi Konull në Shtutgard      

SAM_4265Pastaj zoti Agim Dauti në radhë ftoj zotin Can Tahirin  Ambasadorin  e paqes globale qe ta  marre fjalën,  një aktivist i  pa lodhur   nder të tjera tha se ne shqiptarët e diasporës jemi te obliguar qe këto figura ti respektojmë t'i  nderojmë sepse nga këtu  u dhanë shkëndijat e para   të internacionalizimit të çështjes së Kosovës  të asaj kohe  përmes këtyre pishtarëve të lirisë,ku ma tutje foli edhe për rolin e mërgatës shqiptare   dhe vlerat qe i ka dhëne  gjatë periudhave të ndryshme. I përshëndeti edhe  autorët e promovimit te librave në këtë takim. Pastaj zoti Can Tahiri e përshëndeti dhe zotin Berat Luzhen qe i theksoj meritat e tij si ish i burgosur politik,gazetare dhe ne përkrahjen qe po i jap mërgatës shqiptare   po edhe

                                                        Një minutë heshtje nga te tubimi për të

                                                                  renet ne luften e betejes

 

me rastin e festivalit dhe karvanit te diasporës shqiptare qe ishim në Kosovëpërfundoj nder te tjera zoti Can Tahiri. Zoti Fahredin Tafallari  një bashkëpunëtor i asaj kohe me dëshmorët e lartpërmendur  ku pos qe i nderoj  pjesëmarrësit foli duke  thëne se ne këtë vit po përkujtojmë  rënien e Jusufit,Bardhoshit dhe Kadriut  nga dora mizore e armikut . Para 29 vitesh ranë heroikisht në shërbimin e atdheut . Me përkujtimin e parvjetshëm të tyre tani këta po përkujtohen me organizimin e "Flakës se Janarit"  qe janari është një muaj i kobshëm për shqiptarët po ne anën tjetër do të jetë një muaj i  krenarisë tone  përfundoj zoti Tafallari nder te tjera. Në vazhdim në pikën e dytë të takimit   u diskutua nga shumë pjesëmarrës    për promovimin e lirave te autoreve Zeqir Gërvalla, Ali Berisha ,Mustafë Krasniqi ,Hasan Qyqalla dhe  Kadri Gërvallen në të cilën u dhanë shumë vlerësime dhe analiza të këtyre autoreve për krijimtarinë e tyre,kritiken letrare në bramshin e brendshme te librave ,për porosinë dhe motivacionin e këtyre veprave të këtyre autoreve  që do të jenë si një pikë mbështetëse në fushën e kulturës që po bënë diaspora shqiptare ne gjirin e vet. Nga publiku me keq ardhje u  hetua mungesa e autorit Zeqir Gërvalles  një patriot  veprimtar i çështjes kombëtare dhe një njeriu te madh  si figurë që vetmohej veten për interesin kombëtare .Ne takim u ndanë edhe disa mirënjohje  ku  në mënyrë  shumë kulturore përfundoj takimi ,një takim qe  vërtet  ja vlen ti shtohen  edhe komplimentet që  në të ardhmen te mbahen takime te këtilla duke e sensibilizuar publikun artdashës  duke i dhënë kuptimin se  diaspora shqiptare gjithnjë është duke i marr këmbët e veta ne mbarëvajtjen e mëtutjeshëm ne organizimin  me frymë kombëtare  duke i lëne anash interesat grupore ,partiake,dhe klanet qe shpesh vijnë nga disa parti nga Kosova duke e destabilizuar organizimin e Diasporës Shqiptare në baza kombëtare...

hh

 hhhhasllan dibraniasllan dibrani

Pamje nga rasti i takimit  ne përkujtimin e vëllezërve Gërvalla dhe Kadri Zeka  dhe promovimi i librave.

Pamje nga takimi dhe darka e perbashket e nje grupi te pranishmive ne tubimin e

" Flakë se Janarit" në Heidelberg

Asllan Dibrani

 

Komente (0 publikuar)

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj

Ju lutem fusni kodin qe shikoni ne imazh:

Captcha
  • Email shokeve Email shokeve
  • Print version Print version
  • Vetem tekst Vetem tekst

:

Ska tags per kete artikull

Vlereso kete artikull

0
Powered by www.merbraha.com v4.7