Hyrje | Art Kulture | Frrok Vukaj: Shkolla e parë shqipe në Tropojë

Frrok Vukaj: Shkolla e parë shqipe në Tropojë

Frrok Vukaj: Shkolla e parë shqipe në Tropojë

TROPOJË

NË KUADËR TË 100-VJETORIT

Më hollësi do të gjeni në librin tim "Rrugëtim arsimdashës i Tropojës", Tiranë 2015

NGA FRROK VUKAJ, STUDIUES

Frymëzuar edhe nga  ngjarjet  e kohës,  në  Nikaj-Mërtur,  me  kërkesën    e    atdhetarëve    vendas,    Sokol    Basha, Tunxh Miftari, Bek Selimi, Syl Martini, Murrec Sadria, UkëÇuni, Fetë Sadiku, Myftar Alia, Çun Kola, Met Sokoli, MarkAlia,  MarasUketj.. qysnëvitet1915e191(madjedheshumë kohë  parë) organizohej mësim  mjediset e kishave ku direkt  apo  indirekt  mësonin  edhe  disa  prej frymëzuesve  e nismëtarëve.

Largësia e madhe nga qendrat administrative dhe mungesa

e mjeteve të komunikimit, ka sjellë mungesë dokumentacioni e kjo nuk na lejon t’i quajmë shkolla në kuptimin klasik, megjithëse ishin të tilla.

Në zonat e pushtuara nga austro-hungarezët që shtriheshin nga Veriu deri në lumiVjosë e pjesëne sipërme të Shkumbinit, iu lejua shqiptarëve një autonomi kulturore e arsimore. Drejtoria ergjithshme Arsimit ndodhej në Shkodër. E gjithë zona kishte 3 drejtori arsimore: ShkodërTiranë, Berat dhe 6 bezirke (qarqe) administrative. Tropoja në fillim të vitit 1917 nuk e kishte më qendrën në Shkodër, por  Zhuri, i cili ndodhet  mes  Prizrenit e Kukësit.

Siç thamë edhe  lart, kërkesat e nikaj-mërturasve për shkollëtë përkrahur e nxituedhngpriftërinjtë përparimtarë, u shtuan shumë. Kërkesat adresoheshin edhe në Drejtorinë e rgjithshmnë Shkodërpoedhnë bezirkun e dytë  Zhuri nga varej administrativisht.

Emri i Luigj Gurakuqit  krye  asaj Drejtorie ishte një vlerë e madhe për kombin. Ky patriot i madh e gjenerator i fuqishëm, ishte pasionant e i palodhur r ngritjen e përhapjen e arsimit shqip. Kjo duket qysh në marrjen e detyrës se re. Që në vitin 1916 ai ka bërë një studim paraprak për hapje shkollash në Veri të cilin ia ka paraqitur Kryekomandës M.e.R te XIX Trup Ushtrie nëShkodër. Përsëri, më 5.2.1917, i rgon një raport tjetër konkret kësaj Komande ku shprehteargumentet e mundësitë hapjshkollashKomanda austriake i kërkon të rgojë njëinspektor r të njohur

gjendjenpoai i sqaroskmarrë lajmedhprej priftërinjve  disa katundeve (gatishmërinëpër mësim) dhe prej Zotit Hpt. Wimner.

Gurakuqi u shprehej organeve eprore se nuk ishte nevoja të prisnin më. Ai konkretizonte katundet eBezirkut  II ku mund të google_ad_client = "ca-pub-1126227037357795"; google_ad_slot = "8712875773"; google_ad_width = 970; google_ad_height = 90;

Komente (0 publikuar)

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj

Ju lutem fusni kodin qe shikoni ne imazh:

Captcha
  • Email shokeve Email shokeve
  • Print version Print version
  • Vetem tekst Vetem tekst

:

Ska tags per kete artikull

Vlereso kete artikull

0
Powered by www.merbraha.com v4.7